Menu

7 x Hoe zet je Instagram marketing effectief in voor jouw restaurant?

Instagram marketing Restaurant

Ben je een horecaondernemer die zich afvraagt hoe je Instagram effectief kunt inzetten voor jouw restaurant? Je bent niet alleen. Met de groeiende populariteit van sociale media, wordt het steeds belangrijker om een sterke aanwezigheid te hebben op platforms zoals Instagram. Maar hoe doe je dat precies?

In deze blog gaan we dieper in op hoe je slimme strategieën en boeiende content kunt gebruiken om jouw restaurant te laten opvallen op Instagram. Of je nu een ervaren restaurant eigenaar bent of net begint, we delen praktische tips en geheimen om jouw online zichtbaarheid te vergroten, nieuwe klanten aan te trekken en de band met je doelgroep te versterken.

Inhoudsopgave

 1. Meten is weten
 2. Kijkje achter de schermen
 3. Hashtags
 4. Professionele video/fotografie
 5. Strakke feed + Branding
 6. Lokale bedrijven influencers
 7. Consistentie
 8. Conclusie

 

1. Meten is weten

Voordat je aan de slag gaat met je Instagram marketing voor je restaurant, is het cruciaal om inzicht te hebben in je Instagram-statistieken. Om hier te komen moet je het volgende doen:

 1. Ga naar je profiel.
 2. Tik op de actieknop “Statistieken”.
 3. Als alternatief kun je naar het menu gaan en op “Statistieken” tikken.

 

Instagram marketing restaurant statistieken 1

 

Door te begrijpen wanneer je volgers het meest actief zijn, in welke leeftijdscategorieën ze vallen en wat de verhouding tussen man en vrouw is, kun je je contentstrategie optimaliseren voor maximale betrokkenheid en effectiviteit.

Wanneer moet ik posten op Instagram voor mijn restaurant?

Bekijk eerst wanneer je volgers het meest actief zijn. Dit helpt je om je berichten te plannen en te plaatsen op momenten waarop je publiek het meest betrokken is bij je content, zoals likes, views en reacties.

Uit onderzoek van Sprout Social blijkt bijvoorbeeld dat voor de horeca de beste post tijden op maandag en woensdag liggen tussen 9:00 en 15:00 uur. Vergelijk deze informatie met je eigen statistieken om te zien of dit overeenkomt met het gedrag van jouw volgers.

 

 

Volgers Profiel Instagram account

Daarnaast is het belangrijk om te weten in welke leeftijdscategorieën je volgers zich bevinden en wat de verhouding tussen man en vrouw is. Dit kan je helpen bij het ontwikkelen van content die aansluit bij de interesses en voorkeuren van je doelgroep. Als je bijvoorbeeld merkt dat het grootste deel van je volgers tussen 18 en 24 jaar oud is, kun je overwegen om trendy gerechten of speciale aanbiedingen promoten, of ligt de leeftijd veel hoger, en vinden ze ambiance en de de nieuwe (net binnen gekomen) wijnselectie het leukst om voorbij te zien komen.

 

Instagram marketing Restaurant Statistieken 2

 

2. Kijkje achter de schermen (persoonlijkheid)

Met Instagram kun je jouw horecazaak op een creatieve en visueel aantrekkelijke manier onder de aandacht brengen. Door een kijkje achter de schermen te geven, laat je jouw volgers kennismaken met het team en de sfeer in jouw restaurant. Niet iedereen wil constant je gerechten zien, uit onderzoek blijkt dat foto’s met mensen veel meer engagement (likes & reacties) krijgen, dan een foto van je zoveelste tussengerecht.

Het delen van beelden waarop jouw team in actie is, terwijl ze heerlijke gerechten bereiden of de zaak decoreren, biedt jouw volgers een unieke kijk achter de schermen. Door deze authentieke momenten te delen, creëer je een gevoel van betrokkenheid en versterk je de band met je doelgroep.

 

Instagram marketing restaurants fotografie 2

Instagram marketing restaurants fotografie

(Bewijs: 2 mooie foto’s van Glaswerk in Nijmegen, de foto’s met de koks? 40% meer likes)

Laat de gezichten achter jouw restaurant zien – van de toegewijde koks die met passie in de keuken staan tot de hardwerkende schoonmaakster die ervoor zorgt dat alles glanst, en de barvrouw die al vijf jaar lang met een glimlach de gasten bedient. Door hen in beeld te brengen, geef je jouw volgers niet alleen een kijkje achter de schermen, maar laat je ook de menselijke kant van jouw horecazaak zien.

Door regelmatig updates te plaatsen over wat er zich afspeelt achter de schermen, laat je zien dat er een verhaal schuilgaat achter jouw horecazaak. Dit kan niet alleen nieuwsgierigheid opwekken bij potentiële klanten, maar ook bestaande klanten aanmoedigen om terug te komen voor meer unieke ervaringen. Kortom, geef jouw Instagram volgers een exclusief kijkje achter de schermen en bouw zo aan een loyale community rondom jouw horecazaak!

3. Hashtags

Hashtags zijn een krachtig hulpmiddel om jouw berichten op sociale media te versterken en een groter publiek te bereiken. Het gebruik van relevante hashtags is essentieel om de zichtbaarheid van jouw posts te vergroten en potentiële klanten aan te trekken. Er zijn namelijk mensen die specifieke #’s volgen. Berichten die deze tag bevat zullen automatisch op hun feed belanden.

Populaire Hashtags

Denk bij het kiezen van hashtags aan zowel populaire als specifieke termen die aansluiten bij jouw content. Populaire hashtags zoals #foodie of #instafood kunnen je helpen om in de feed van meer mensen terecht te komen, terwijl specifieke hashtags die gerelateerd zijn aan jouw gerechten of locatie ervoor zorgen dat je doelgerichter publiek bereikt, zoals:

 1. #borrelennijmegen
 2. #borrelplank
 3. #nijmegenhotspots
 4. #foodArnhem
 5. #utrechthotspots

Hoeveel Hashtags moet ik gebruiken?

Het toevoegen van de juiste mix van hashtags aan je berichten kan net het verschil maken in het vergroten van je online zichtbaarheid en het aantrekken van meer volgers. Vergeet dus niet om hashtags in te zetten bij het delen van jouw culinaire creaties op sociale media!

Gebruik tussen de 3-11 hashtags, meer niet! Dan komt het over als SPAM.

4. Professionele Restaurant fotografie

Visuele aantrekkingskracht

Met professionele video- en horeca fotografie diensten kunnen restaurants zich onderscheiden van de concurrentie en een blijvende indruk achterlaten bij hun doelgroep. Het fotograferen van gerechten is essentieel. Door de juiste belichting, compositie en styling te gebruiken, kunnen gerechten tot leven worden gebracht op beeld en de kijkers verleiden om een tafeltje te reserveren.

Instagram fotografie horeca marketing

Creativiteit en oog voor detail

Of het nu gaat om het vastleggen van kleurrijke cocktails, kunstig gearrangeerde tussengerechten of decadente desserts, professionele foto’s helpen restaurants om hun culinaire creaties op een aantrekkelijke manier te presenteren. Met oog voor detail en creativiteit kunnen fotografen de unieke smaken en texturen van elk gerecht vastleggen, waardoor klanten alvast in de stemming komen om te genieten van een heerlijke maaltijd. De beleving begint al voordat mensen aan tafel zitten.

5. Strakke feed + Branding

Een strakke feed met consistente branding zorgt voor een professionele uitstraling van jouw Instagram-account. Zorg ervoor dat alle foto’s goed bij elkaar passen qua stijl, kleurgebruik en thema voor een samenhangend geheel. De hoogtepunten iconen kunnen hiervoor goed gebruikt worden.

De hoogtepunten iconen kunnen in het eerste opzicht bijdragen aan de visuele aantrekkingskracht van je profiel. Kies iconen die passen bij de uitstraling van jouw merk en zorg voor uniformiteit in het ontwerp. Met een strakke feed trek je meer volgers aan en maak je een blijvende indruk op je publiek, denk hierbij aan je branding.

Instagram marketing restaurant iconen branding

6. Lokale bedrijven of influencers

Samenwerkingen met lokale influencers en bedrijven bieden restaurants een uitstekende kans om hun bereik te vergroten en nieuwe klanten aan te trekken. Door samen te werken met invloedrijke personen en bedrijven in de omgeving, kunnen restaurants hun zichtbaarheid vergroten en zich presenteren aan een breder publiek.

Gratis diner in ruil voor bereik

Een krachtige manier om samen te werken met lokale influencers is door het organiseren van influencer-evenementen en proeverijen, met bijvoorbeeld de lancering van een nieuw menu. Nodig influencers uit voor een gratis diner waar ze het nieuwe menu kunnen proeven in ruil voor het delen van content op hun sociale media kanalen. Dit stelt influencers in staat om jouw restaurant te ervaren en hun ervaringen te delen met hun volgers. Door influencers uit te nodigen voor een exclusieve proeverij, creëer je een hype rondom jouw restaurant en motiveer je potentiële klanten om een bezoek te brengen.

Zie hieronder een voorbeeld van een Fitfluencers Mindgains_ die @Downtown_Brunch in Nijmegen in het zonnetje zet, 527 likes.

Hoeveel mensen in Nijmegen zullen dit gezien hebben? En hoeveel zullen de brunchtent hierna hebben bezocht?

Het is lastig te meten, maar het levert 100% lokale naamsbekendheid op.

Instagram marketing restaurant Influencer

Deze posts kunnen verschillende vormen aannemen:

 • Foto’s van een maaltijd in het restaurant.
 • Het schrijven van een recensie over de ervaring.
 • Het organiseren van een give-away voor volgers.

Lokale samenwerkingen

Het samenwerken met lokale bedrijven biedt ook mogelijkheden voor restaurants om hun bereik te vergroten. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een gezamenlijke promotieactie met een nabijgelegen winkel of attractie, waarbij klanten kortingen of speciale aanbiedingen kunnen ontvangen bij het bezoeken van beide locaties. Door samen te werken met andere lokale bedrijven, kunnen restaurants hun netwerk uitbreiden en nieuwe klanten aantrekken die mogelijk nog niet bekend zijn met hun restaurant.

7. Consistent posten

Consistentie is van cruciaal belang voor het algoritme van Instagram. Het algoritme beloont accounts die regelmatig en consistent waardevolle content delen met hun volgers. Door regelmatig te posten, blijf je top-of-mind bij je volgers en vergroot je de kans dat je content wordt gezien.

Algoritme Instagram

Het algoritme van Instagram geeft voorkeur aan accounts die actief zijn en regelmatig nieuwe content leveren, omdat dit aangeeft dat het account relevant en waardevol is voor de gebruikers. Bovendien kan consistentie helpen bij het opbouwen van een loyale volgersbasis, omdat volgers weten wat ze kunnen verwachten en regelmatig terugkeren voor nieuwe updates.

 • Elke maandag 10:00 een gerecht is het zonnetje zetten
 • Elke dinsdag 10:00 een wijn in het zonnetje
 • Elke woensdag 10:00 een kijkje achter de schermen
 • etc…

Instagram heeft handige manieren om dit soort posts vooraf in te plannen 🚀🚀🚀

Conclusie

Het doel van Instagram-marketing voor jouw restaurant is niet alleen om de honger van je volgers aan te wakkeren, maar ook om een sterke band op te bouwen met je publiek en jouw restaurant als een must-visit bestemming te positioneren. Met een doordachte strategie en het benutten van de kracht van Instagram kun jij je onderscheiden in een competitieve markt en een blijvende indruk achterlaten bij jouw doelgroep.

Gebruik de statistieken, inzichten in je publiek en een goed doordachte contentstrategie om jouw Instagram-account te transformeren tot een krachtig marketinginstrument. Van het delen van aantrekkelijke foto’s en video’s tot het organiseren van samenwerkingen met lokale influencers en bedrijven, zijn er talloze mogelijkheden om jouw restaurant te promoten en nieuwe klanten aan te trekken.

Bij Opscheppers begrijpen we de nuances van effectieve Instagram-marketing voor de horeca. We hebben de expertise en creativiteit om jouw restaurant te helpen opvallen op Instagram en een sterke online aanwezigheid op te bouwen die resultaten oplevert.

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe we jou kunnen helpen bij het benutten van het volledige potentieel van Instagram voor jouw horecazaak.

Blog delen

Meer Food for thought?

Horeca advies

No show? Liever niet!

Zaterdagavond: dinner-datenight bij jou thuis! Je bent er al de hele dag druk mee, want ’s avonds wil je natuurlijk indruk maken op je vrienden.

Lees meer »